Keresés

Belföldi hírek

Orban: A kormány nincs késésben a költségvetés tervezetével; adóemelés nem lesz

A kormánynak választási évben nem kell benyújtania a költségvetés tervezetét a parlamentbe, de amúgy nincsenek késésben annak összeállításával – hangoztatta hétfőn a képviselőház plénuma előtt, a kormányfő órájában, Ludovic Orban miniszterelnök.

A kormányfő órája nevet viselő meghallgatást a Szociáldemokrata Párt (PSD) kezdeményezte.

Ludovic Orban a meghallgatáson arra emlékeztette a törvényhozókat, hogy választási évben az új kormány beiktatását követő 15 napon belül kell benyújtani a költségvetés-tervezetet.

Hozzátette: már minden fő-hitelutalványozó benyújtotta javaslatát, a pénzügyminisztériumban dolgoznak a büdzsé tervezetén.

Ludovic Orban leszögezte: a jövő évi költségvetés tervezete nem tartalmaz adóemeléseket. Ha számolnak többletbevétellel a büdzsé kidolgozásakor, annak nem az adónövelés lesz a forrása, hanem a gazdasági növekedés, a hatékonyabb adóbehajtás és az adócsalás visszaszorítása – jelentette ki.

A kormányfő azt is elmondta a parlament előtt, hogy a jövő évi költségvetésben lesz keret a nyugdíjemelésre, a szociális kiadásokra, valamint a közberuházások növelésére.

Mindezek mellett biztosítani kell az európai projektek társfinanszírozásához szükséges önrészt, amely évről évre fokozatosan növekedni fog.

Orban szerint a PSD politikájából következő jelenségek – bizonyos jövedelemkategóriák mesterséges és alaptalan felduzzasztása, az állami kiadások növelése mindenféle reális alap nélkül, a makrogazdasági egyensúlyhiányok elmélyítése – súlyosan érintették a román gazdaságot. A gazdasági fejlődést a meglévő, illetve a bevonzható erőforrásokra kell felépíteni, valamint néhány fontos elvre, mint például a kiadások egyensúlyának elvére, és hangsúlyt kell fektetni az állami beruházásokra, amelyek a magánberuházások mellett a gazdasági fejlődés motorját képezik – magyarázta a miniszterelnök.

Orban nyugalomra intette szociáldemokrata párti alsóházi többséget, biztosítva őket, hogy a kormány realista, valós gazdasági mutatókra alapozó államháztartási törvényt fog kidolgozni, amely ‘gazdasági növekedést, fejlődést és minden állampolgár számára jövedelemnövekedést képes eredményezni’.
AGERPRES

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *