Keresés

Belföldi hírek

Egész Romániában bezárják az iskolákat

Szigorítják a járvánnyal kapcsolatos óvintézkedéseket Romániában: az oktatás az egész országban online formára áll át, korlátozzák az éjszakai kijárást, mindenhol kötelező lesz a maszk viselése, de a december hatodikára kiírt parlamenti választásokat nem halasztják el – jelentették be a kormány csütörtök este.

A szigorításokat Klaus Iohannis államfő ismertette, a konkrét intézkedések várhatóan hétfőtől léptetik hatályba. Iohannis a helyzet súlyosságát nyomatékosította jelenlétével, a rendszerváltás óta a mindenkori román államfő eddig mindössze néhány alkalommal élt azon jogával, hogy országos jelentőségű ügyek megvitatásakor részt vett a kormány ülésén.

Az állami intézmények és magáncégek alkalmazottainak is át kell térniük a távmunkára, ha ez lehetséges, a többi munkahelyeken pedig be kell vezetni a lépcsőzetes munkakezdést, hogy lehetővé tegyék a távolságtartást a tömegközlekedési eszközökön. Be kell tiltani a rendezvényeket és mulatságokat, be kell zárni a piacokat és vásárokat, az üzleteknek legkésőbb 21 órakor be kell zárniuk, és korlátozni kell az éjszakai kijárást.

Iohannis ugyanakkor kijelentette, hogy a demokráciát nem lehet zárójelbe tenni, ezért a választásokat válsághelyzetben is meg kell tartani. Az államfő szerint az erős nemzetek ragaszkodnak a demokratikus választásokhoz. Szerinte a voksolás nem jelent fertőzési többletkockázatot, ha az emberek fegyelmezetten, védőmaszkban, a távolságot megtartva állnak sorban.

Romániában eddig csak azokon a településeken zárták be az iskolákat, ahol meghaladta a lakosság három ezrelékét az utóbbi két hétben diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma. A héten az iskolák csaknem felében – 8,5 ezer tanintézményben – még a szokásos óralátogatással folyt a tanítás, míg 5 ezer iskolában részlegesen, 4 ezer iskolában pedig már teljes egészében az internetre költöztették az oktatást. (MTI)

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *