Keresés

Belföldi hírek Külföldi hírek

Orban: Romániának és Izraelnek közös érdeke a két ország közötti párbeszéd elmélyítése több terület vonatkozásában

Romániának és Izraelnek közös érdeke a két ország közötti párbeszéd elmélyítése több terület vonatkozásában – jelentette ki kedden Ludovic Orban miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy az izraeli hivatali kollégájával, Benjamin Netanjahuval folytatandó megbeszélésen a jövő év közepén esedékes együttes kormányülésről is tárgyalnak.

A miniszterelnök kedden és szerdán hivatalos látogatáson tartózkodik Izraelben és Palesztinában.

Netanjahu kormányfővel adott közös nyilatkozatában Orban rámutatott, örömmel tölti el, hogy a világjárvány előidézte egészségügyi válság ellenére sikerült megszervezni a látogatását, ugyanakkor elismerését fejezte ki az izraeli hatóságoknak a Romániával való jó együttműködésért a járványkezelés terén.

Hozzátette, a keddi megbeszélésen a két ország közötti párbeszéd megerősítésének lehetőségeiről, a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről, a védelmi és biztonsági együttműködés megerősítéséről egyeztetnek majd izraeli hivatali kollégájával, illetve szó lesz a 2021 második felében esedékes együttes kormányülésről, amelynek Románia ad majd otthont.

Az egy hónappal ezelőtt létrehozott román-izraeli gazdasági munkacsoport kapcsán leszögezte, ez már több területen is elkezdte tevékenységét, például a mezőgazdaság, vízgazdálkodás, egészségügy és új technológiák terén.

Orban arról biztosította izraeli hivatali kollégáját, hogy Románia továbbra is elkötelezetten harcol az antiszemitizmus és a gyűlöletbeszéd ellen, ugyanakkor támogatásáról biztosítja Izraelt az Európai Unióval való kapcsolata megerősítésében.

Az izraeli miniszterelnök nyilatkozatában rámutatott, a barátság jelének tekinti, hogy Ludovic Orban kormányfői mandátumának első évében ellátogatott Izraelbe.

“A román és az izraeli nép közötti barátság nagyon-nagyon erős évek óta. Románok százezrei élnek Izraelben, egy élő hidat képezve, amely lehetővé teszi az izraeliek számára, hogy megismerjék a román kultúrát, a románok számára pedig az izraeli kultúrával való ismerkedést” – fogalmazott. Hozzátette, mindkét nép jólétének, biztonságának és egészségének kulcsa az innovációban rejlik. Izrael és Románia több területen is együttműködik – kiberbiztonság, vízgazdálkodás, mezőgazdaság, egészségügy -, a legfontosabbnak azonban az üzleti szféra közötti együttműködés megerősítését nevezte. Ezt a célt szolgálja a kettős adóztatás elkerülését célzó szerződés, amelyet a nap folyamán írnak alá – nyomatékosította, meggyőződését fejezve ki, hogy ez a beruházások növelését, a kereskedelem megerősítését vonja maga után.

Agerpres

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *