Keresés

Belföldi hírek

Iohanis: Várhatóan a jövő év első negyedében érkezik meg Romániába az első adag vakcina

Várhatóan a jövő év első negyedében kapja meg Románia az első adagot a koronavírus elleni vakcinából – jelentette ki kedd este Klaus Iohannis. A Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában az elnök azt mondta, első körben az egészségügyi dolgozókat, illetve a kockázati csoportokba tartozókat fogják beoltani, a teljes lakosság beoltására legkorábban tavasszal kerülhet sor.

Iohannis leszögezte, valamennyi európai országban rohamosan romlik a járványhelyzet, egyre nagyobb a lakosság megfertőződésének kockázata. „Mindannyian nagy reményeket fűzünk ahhoz, hogy mielőbb sikerülni fog kifejleszteni egy biztonságos és hatékony vakcinát a COVID-19 ellen. A nemzetközi erőfeszítések azt igazolják, hogy mindenki nagyon szeretné már ezt az oltóanyagot” – fogalmazott.

Hozzátette, Románia is részese az Európai Bizottság által kötött megállapodásoknak, és amint elérhetővé válik a vakcina, több mint 10 millió adagot fog kapni az ország. Az óriási kereslethez képest alacsony gyártási kapacitás miatt több szakaszban kapják majd meg az európai államok az oltóanyagot. „A legkedvezőbb forgatókönyv szerint Romániába a jövő év első negyedében érkezik meg az első adag” – nyomatékosította.

Iohannis arról is beszélt, hogy előbb az egészségügyi dolgozókat és a kockázati csoportokba tartozókat oltják be. „A teljes lakosság beoltására legkorábban tavasszal kerülhet sor” – hangoztatta.

Rámutatott, az EU keretében kötött egyezmények értelmében valamennyi európai ország egyszerre kapja majd meg az oltásokat.

Az államfő szerint világos, egyértelmű és átlátható kommunikációra van szükség a koronavírus elleni oltással kapcsolatban.

Elmondása szerint ugyanakkor felkérte az egészségügyi minisztert, készítsenek egy tervet az oltások beadásához szükséges kellékkel való ellátottság biztosítása érdekében, illetve egyeztetett a tárcavezetővel a vakcinák tárolásával és szétosztásával kapcsolatos logisztikáról is.

Klaus Iohannis államfő kedden a járványkezelő intézkedésekről tárgyalt a Cotroceni-palotában többek között Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel, Raed Arafat államtitkárral, valamint Alexandru Rafilával, aki Romániát képviseli az Egészségügyi Világszervezetnél.

Agerpres

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *