Keresés

Helyi hírek

Zonda Attila emléke előtt tisztelegtek Hosszúmezőn

Hétköznapi hőseink – Írjunk történelmet elnevezésű projekt keretében tisztelegtek egykori tanítványai és ismerősei Zonda Attila emléke előtt Hosszúmezőn. Az emlékét felidőző esemény az „Állj mellénk” kulturális előadás keretében zajlott, melyet a hosszúmezői Búzavirág Egyesület és az Általános Iskola diákjai szerveztek.

A kulturális eseményre, ahol Zonda Attila életét és főleg Hosszúmezőn betöltött szerepét ismertették a jelenlévőkkel, sokan eljöttek egykori tanítványai, valamint az általa vezetett kórus tagjai közül is.  

Zonda Attila tanulmányokat szülővárosában a zeneiskolában folytatott, végül a Bolyai Farkas Líceumban érettségizett 1969-ben. Zenetanári diplomát a marosvásárhelyi Pedagógiai Főiskolán szerzett 1972-ben. Tanulmányai befejeztével a máramarosi Hosszúmezőre került, ahol 18 évig volt zenetanár, ugyanakkor a környék aktív közösségszervezője, kulturális mindenese. Tanárkodásának első itt töltött szakaszában televíziós mintára Ki mit tud? vetélkedőt rendezett, melyet rádióban is közöltek és a sajtóban is ismertettek. Közben 1974-től 1976-ig a mára­maros­szigeti Népi Művészeti Iskolában is tanított. Tíz éven át vezette a Ricercar reneszánsz és kora barokk zenét játszó gyermekegyüttest, mely többször is nyert országos versenyeken; emellett felnőtt vegyes kórust alakított és vezényelt.

Az 1989-es romániai forradalom után alapító tagja volt a máramarosszigeti RMDSZ-szerve­zetnek, 1990-től tagja az RMDSZ Országos Ideiglenes Intézőbizottságának, majd az országos vezetőségnek mint ügyvezető-szervező alelnök. 1990 májusától 1992 októberéig a máramarosi magyarság képviselője volt a Román Parlamentben, kezdetben a tanügyi szakbizottságban dolgozott, majd az RMDSZ központi sajtó- és propagandatevékenységét irányította és a Román Televízió Puncte de vedere és Partidele în faţa naţiunii című politikai adásaiban az RMDSZ politikai műsorait szerkesztette és vezette. Ugyanakkor a bukaresti rádió magyar adásának is parlamenti tudósítója volt.

1992 őszén családi okokból hazaköltözött Marosvásárhelyre, ahol 1992 novemberétől az RMDSZ Maros megyei szervezetének alelnöke, majd 1994 decemberétől haláláig elnöke volt.

Az esemény megszervezése az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, mint lebonyolító segítségével valósulhatott meg, tudtuk meg Jankó Ingrid tanártól, szervezőtől, aki néhány diákjának segítségével összeállította és benyújtotta a pályázatot.

Az „Állj mellénk” kulturális műsort egy, a diákok által szervezett vásár követett. Az ebbőlszármazó anyagi hasznot a hosszúmezői Kultúrotthon felújítására fognak fordítani.

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *