Keresés

Belföldi hírek Helyi hírek

EMNP-MPP fúzió Máramaros megyében

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) fúziójáról döntött 2020. január. 18-án Csíkszeredában a két párt küldöttgyűlése. Az új párt az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) nevet fogja viselni. Ennek fényében, szerkesztőségünk megkereste a két párt Máramaros megyei szervezetek elnökeit, az Erdélyi Magyar Néppárt részéről Várkola Tibort, illetve a Magyar Polgári Párt részéről Lemák Mihály-Rudolfot.

Szerkesztőségünk telefonon keresztül kereste meg, az Erdély Magyar Néppárt, máramarosi szervezetének elnökét Várkola Tibort, aki kitűnő opciónak és lehetőségnek tartja a két párt fúzióját. Meglátása szerint, Máramaros megye magyarsága drasztikus fogyásnak indult, példaként a hosszúmezői magyar tannyelvű iskolát hozta. A magyarság megmaradásának zálogát az egyességben és az összeszedettségben látja.

A Magyar Polgári Párt, Máramaros megyei szervezetével még nem sikerült konkrétumokat leszögezniük, annak ellenére, hogy a Csíkszeredában tartandó küldöttgyűlésen, beszélgettek az új helyzetről. Mindezt azzal magyarázta, hogy a vezetőségtől várják az irányítást és az útmutatást. Csak a döntések fényében tudnak majd biztosat mondani arról, hogy a helyi választásokon, hol indítanak jelölteket.

A Máramaros megyei szervezet területi elnöke, végezetül megjegyezte, hogy akár az RMDSZ helyi jelöltjeivel is indulnának a választásokon, amennyiben tagjai hajlandóak az együttműködésre.

Lemák Mihály-Rudolf, a Magyar Polgári Párt, Máramaros szervezetének elnöke kifejezetten örül a fúziónak, mivel a célkitűzéseit megegyezőnek találja, az Erdélyi Magyar Néppártéval. A többség számára köztudott volt, hogy 2010-ben együtt indult a két párt, Lemák pedig úgy véleményezte, hogy a fúziónak pozitív hatásai lesznek a válaszadókra.

Megyei szinten még nem született egy egységes célkitűzés, ennek ellenére úgy tartja, ha összeadják erőiket akkor pozitív irányban fog fejlődni a szövetség. Reményeik szerint megpróbáljak megismételni a 2008-as, illetve 2016-os választásokon elért eredményeket.

Több helyi portálon is megjelent, hogy Lemák Mihály-Rudolf, a Magyar Polgári Párt Máramaros szervezetének elnöke ellenezte volna a fúziót. Lemák Mihály-Rudolf, a vádakat alaptalannak tartja, miszerint ő nem a fúziót ellenezte, hanem annak formáját és időszerűségét. A fúzió formáját, illetve időszerűségét tekintve elhamarkodott döntésnek tartotta, ennek megfelelően javaslatokat fogalmazott meg, Mezei Jánosnak, a jelenlegi Magyar Polgári Párt elnökének. 

Országos szinten a Magyar Polgári Párt Máramaros megyében egy települést kivéve közeli kapcsolatban áll az RMDSZ-szel. Hosszúmezőn a Magyar Polgári Párt visszavonta az RMDSZ-szel kötött egyezséget, mivel Lemák Mihály-Rudolf szerint a hosszúmezői RMDSZ tárgyalásokat folytatott és bonyolított le a helyi PSD-vel, mely a Magyar Polgári Párt közössége ellen irányult.

Lemák Mihály-Rudolf egy olyan politizálásra vágyik, ahol a magyarságnak lehetősége nyílik megosztania véleményét. Szerinte a Magyar Polgári Párt eddig is ezt a politizálást folytatta.

Végezetül Lemák Mihály-Rudolf, megjegyezte, hogy a párt ajtói nyitva állnak és nyitva is lesznek az RMDSZ felé, úgy a helyhatósági választásokon, mint a parlamenti választásokon.

Megosztás
Címkék

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *