Keresés

Diákélet Helyi hírek Közélet Kultúra

„Így tedd rá!” módszertani továbbképzésre hívták a pedagógusokat a máramarosszigeti Leőwey Klára Elméleti Líceumba

„Így tedd rá!” képzést szervezett a Leőwey Klára Elméleti Líceum óvónők és tanítónők részére. Az „Így tedd rá!” gyermekjáték és néptánc módszertan, melynek fő célja, hogy a gyermekjátékok, mondókák és néptánc segítségével megszerettesse a gyermekekkel a magyar népi kultúra sokszínűségét. „A programnak köszönhetően új teret kap a kultúra és pedagógia a pedagógusképzésben, a gyakorló pedagógusok életében. Az „Így tedd rá!” egyet jelent a hagyományos értékekkel és a legkorszerűbb pedagógiai elvekkel.” – írja honlapján az ötletgazda, Balatoni Katalin.

A Leőwey Klára Elméleti Líceum 2017-ben találkozhatott először magával a programmal, amikor Lovász Zsófia, mint a Petőfi Sándor Program önkéntese, majd ösztöndíjasa az „Így tedd rá!” módszertanon alapuló néptáncelőkészítő foglalkozást tartott óvodásoknak és előkészítőosztályosoknak. Elmondása szerint a pedagógusoknak rögtön elnyerte tetszését a színes eszköztár, melynek segítségével könnyen továbbadható és megszerettethető a gyermekekkel a magyar népi kultúra.

A képzésen résztvevők ajándék eszközcsomagja

Az óvodai és iskolai órák hatására a Magyar Kormány Bethlen Gábor Alap támogatásával mindjárt be is szereztek egy „Így tedd rá!” eszközcsomagot, majd szintén pályázati forrásnak köszönhetően ingyenes módszertani képzést szervezhettek nem csak az iskola dolgozóinak, hanem az egész máramarosi tankerület pedagógusai számára.

A továbbképzés során a résztvevők Bárdos Zsuzsanna „Így tedd rá!” oktató – és korábbi Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjas – segítésével két főbb modult is érintettek. Egy bevezető, néptánc alapozó képzést követően sorra vették a tanévhez kapcsolódó ünnepkörök fontosabb népi szokásait és az azokhoz kapcsolódó jellegzetes táncokat, játékokat, népdalokat.

A nyolcórás képzés alatt a szakmai ismeretek elsajátítása mellett a pedagógusok gyorsan megtalálták a közös hangot.

„A szombati foglalkozás felülmúlta az elvárásaimat. A képzésen együtt töltött idő nagyon gyorsan eltelt, köszönhetően a jó hangulatnak és az oktató felkészültségének. A játékok, népdalok, amiket közösen tanultunk nem csak visszakövethető a program oldalán, de úgy érzem, könnyen be fogom tudni illeszteni az óvodai tevékenységeinkbe, előadásainkba. Összességében nagyon élveztem a képzést, szívesen részt vennék még hasonló képzéseken.” – mondta Hávrics Csilla, hosszúmezői óvónő.

A képzés a Magyar Kormány Bethlen Gábor Alap támogatásával valósulhatott meg.

Megosztás
Címkék

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Következő