Keresés

Diákélet Helyi hírek Közélet Kultúra

Minden amit a Zonda Attila a mi hősünk című kisfilmről tudni kell

A napokban ismertettük olvasóinkkal a hírt, miszerint Hosszúmezőn megemlékezést tartottak Zonda Attila egykori tanárról, közéleti szereplőről, a község mára már emblematikussá vált személyiségéről. A csupán néhány perces és nagyon értékes dokumentumfilmet tizenéves diákok készítették. Alább ezt a dokumentumfilmet mutatjuk be.

Az esemény alkalmával egy „A végvárakon is lehet vitézkedni” című dolgozat is bemutatásra került. A Zonda Attila, a mi hősünk című kisfilm összeállítását és megszerkesztését Jankó Ingrid vezetésével a Hosszúmezői Általános Iskola diákjai, Csurka Alexandra, Csurka Emese és Ranyák Roland készítették. A bemutató Benkő Zonda Tímea felszólalásával ért véget, aki elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy ennyi idő elteltével sem feledték el az édesapját, valamint kihangsúlyozta azt, hogy nincsenek véletlenek, hiszen éppen negyven éve alapította édesapja a Ricercar régizene együttest Hosszúmezőn, és harminc éve annak, hogy 1989-ben nem kapott engedélyt arra, hogy megszervezze a zenekar fennállásának tíz éves évfordulóját, így ez a rendezvény remek alkalom volt az ünneplésre és az emlékezésre.

Az eseményt nagy előkészületek előzték meg, tudtuk meg Jankó Ingrid tanártól. “A Hétköznapi hőseink. Írjunk történelmet! című projektről egy kolléganőmtől értesültem. Nagyon megtetszett a felhívás, ezért úgy döntöttünk a gyerekekkel, hogy jelentkezünk. Kétszer voltunk Kolozsváron, az első alkalommal megismerkedtünk a kutatás módszertanával, majd a második találkozáson a már félig elkészült dolgozatokat ismertettük, és elbeszélgetve közösen javítottuk azokat. Ebben segítségünkre volt Széman Emese Rózsa projektfelelős, valamint Benkő Levente újságíró és Varga Mihály Márton, a Kolozsvári Rádió munkatársa. Az ötlet, hogy Zonda Attiláról írjunk, közös elhatározás volt, hisz olyan személyről szerettünk volna írni, aki közösségünkért, településünkért sokat tett, akinek élete példaértékű lehet a mai nemzedék számára is. Zonda Attila emlékezete még ma is él a hosszúmezőiekben, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy mintegy harminc év távlatból is szeretettel gondolnak vissza az óráira, a Ricercar zenekar próbáira, az általa rendezett programokra. Ő valóban igazi hétköznapi hős volt!” – nyilatkozta szerkesztőségünknek Jankó Ingrid.

A dolgozat és a rövid dokumentumfilm elkészítése a szerkesztő diákok számára is nagy élményt jelentett: “Az, hogy részt vehettem a kisfilm megalkotásában , büszkeséggel tölt el.Ugyanis az a tudat, hogy megismertettünk egy kis történelemmorzsát más emberekkel, jó érzést kelt bennem. Nagyon élveztem a projekt elkészítését, mivel én is tanultam belőle, és több tapasztalatot is szereztem” – árulta el Csurka Alexandra a diákok egyike.

“Én örülök hogy részt vehettem a projekt elkészítésében, hisz sok tapasztalatot szereztem ezáltal. A kisfilmet szinte könnyes szemekkel néztem, mert meghatódtam azon, hogy egy egyszerű zenetanár jobbá formálta falunk közösségét – nyilatkozta Ranyák Roland.

Csurka Emese pedig a következőket mondta: “Nagyon örülök, hogy részt vehettem ennek a projektnek az elkészítésében. Külön élmény volt a kisfilmet elkészíteni, mivel még soha nem csináltam ilyet. Minden interjú után összeültünk és megbeszéltük, hogy milyen új tapasztalatokat szereztünk és, hogy a következő interjún mi az, amit másképp kell csinálni. Nagyon sok munkát igényelt a projekt elkészítése, azonban minden percét élveztem, és rengeteget szórakoztunk közben.”

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *