Keresés

Egyház Helyi hírek Közélet

Emlékfákat ültettek Máramarosszigeten Ferenc pápa látogatásának emlékére

Május 30-án Ferenc pápa Romániába való látogatásának emlékére Máramarossziget központi parkjában egy fenyőt és egy platánt ültettek. Az esemény szervezője és lebonyolítója a helyi római katolikus egyházközség volt. Az fákat liturgikus szertartás keretében ültették el, melyeket Reszler Mihály máramarosi főesperes-plébános áldott meg. Az eseményen, az egyházközség tagjai mellett jelen volt Horia Scubli polgármester és Béres Ildikó alpolgármester asszony is.

Bevezető gondolatában Reszler Mihály főesperes elmondta: „a fenyő és a platán jelképes üzenetet is hordoz. A fenyő magasra nő és kitartó, az erős szélnek sem enged, hanem inkább kettőbe törik, a platán pedig évente leveti kérgét, mindig a megújulás útját választva. Mi mindannyian, akik a szórványban kétszeres, – nemzeti és vallási – kisebbségben is élünk, a fenyő és a platán példáján felbuzdulva, hasonlóképpen kell cselekednünk, ahhoz, hogy megmaradhassunk kereszténynek és magyarnak.”

Elmélkedésében a főesperes a továbbiakban arról beszélt, hogy a pápalátogatás mottója, a Járjunk együtt arra való buzdítás, hogy tudjuk elfogadni egymást, ami nem identitásunk feladását jelenti, hanem ellenkezőleg, másokat tisztelve és elfogadva ragaszkodjunk erősen saját identitásunkhoz.

A számos hívő jelenlétében zajló eseményen, az első földdarabokat Reszler Mihály főesperes, Béres Ildikó alpolgármester, Horia Scubli polgármester és Orosz Krisztofer egyházközségi főgondnok helyezték a fák gyökereire.

A Ferenc pápa csíksomlyói látogatása tiszteletére május 9-én meghirdetett faültetési akcióhoz több közösség is csatlakozott Erdély szerte az elmúlt időszakban.

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *