Keresés

Egyház Helyi hírek Közélet

Előadások keresztény családok számára a Máramarosszigeti Borromeo Szent Károly Plébánián

Előadássorozatra invitálják a keresztény családokat Máramarosszigeten a Borromeo Szent Károly Plébánián „Keresztény családok, a szórványközösség jövőjének záloga” címmel. A kezdeményezés legfőbb célkitűzése, hogy a plébánián létrejöjjön egy olyan családháló, mely összefogja az egyes családokat egyetlen közösséggé.

A családos közösség nélkülözhetetlenségét Ft. Reszler Mihály, máramarosi főesperes-plébános is kulcsfontosságúnak tartja. Véleménye szerint a máramarosi szórványmagyarság már a huszonötödik órában van, így elengedhetetlen egy olyan közösség létrejötte, amely a magyar identitás megőrzésén túl kész elköteleződni az Evangélium mellett.

Az így létrejött közösség elég erős lehet ahhoz, hogy az egyes családtagokat integrálja a közösségbe már csecsemő kortól egészen a fiatal-felnőtt korig, megteremtve a jövőbeni családok szilárd alapjait.

Az eseménysorozat a hagyományos, keresztény családmodell jellemzőinek bemutatása mellett lelki feltöltődést is biztosítani kíván a résztvevőknek, ezért a szervezők olyan előadókat hívnak meg, akik különböző szemszögből világítják meg a család- és a családtagok szerepét a társadalomban. Első előadó Uzsalyné Dr. Pécsi Rita neveléskutató lesz, aki Szent József ünnepéhez kapcsolódóan, „apukás előadásával” kifejezetten az édesapákra és az édesapai szerepre összpontosít majd.

Az előadásokhoz kapcsolódóan Lovász Dénes, volt Petőfi Sándor Program ösztöndíjas, vezetésével létrejött egy családos munkacsoport, amelynek tagjai a programsorozat megszervezésén túl, a nagyböjtben családos keresztúttal is készülnek a plébániai közösség számára.

A szervezők szeretnék a családok egészét megszólítani, ezért az egyes előadások ideje alatt különböző foglalkozásokat szerveznek a gyermekeknek, így biztosítva, a házaspárok nyugodt részvételét.

Az előadássorozatot egy április végi, plébániai családi nap zárná le. A családi napra a szervezők állandó diakónusokat és családjaikat szeretnék elhívni, akik egy kötetlen beszélgetés keretében tanúságot tennének hitükről és arról, hogyan élik mindennapjaikat családosként az egyház szolgálatában.

Az előadássorozat a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alap támogatásával jöhet létre.

Természetesen tisztában kell lennünk azzal, hogy a fent leírt cél megvalósítása szempontjából az előadássorozat önmagában kevés, azonban egyfajta első lépésként kiváló lendületet adhat a máramarosszigeti magyar családoknak, ezért kérjük a kedves olvasókat, hogy imáikban kísérjék a családos közösség építésének folyamatát.

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *