Keresés

Közélet Kultúra

Máramarosszigetről jött Franciaország legkiválóbb állatorvosa

Klein Miklós a numerus clausus miatt, Párizsba utazott, ahol állatorvosnak tanult. Tehetségére a francia elit nagyon hamar felfigyelt. Brigitte Bardot például ragaszkodott hozzá, hogy ő legyen kutyáinak „háziorvosa”. Később az afrikai Safari parkokba járt és oroszlánoknak húzott fogat. Klein Miklós Máramarosszigeten született 1921-ben. Apja Klein (Smiel) Lázár volt. 1876. július 23-án született Máramaros-szigeten, és 1944-ben deportálták feleségével együtt Auschwitzba.

Lázár soha nem járt kaftánban, nem volt hosszú pajesza, nem várta a Messiást, hanem földet vett Palesztinában és a cionizmusban hitt. Két barátjával együtt megalapította a „Cionista Mozgalom Egyesületet” Máramarosszigeten, miután Herzl Tivadar könyve megjelent. A máramarosi rabbi ezért kiátkozta.

Feleségével, Szalpéter Adéllal fűszerüzletet vezetett és hat gyereket nevelt. Közülük a leghíresebb Klein Miklós lett, aki a numerus clausus miatt, testvéreit követve Párizsba utazott, ahol állatorvosnak tanult. Tehetségére a francia elit nagyon hamar felfigyelt.

Brigitte Bardot ragaszkodott hozzá, hogy ő legyen kutyáinak „háziorvosa”. Michel Kleinről, azaz Klein Miklósról testvére mesélt 2007-ben, 100 éves korában a Centropa Alapítvány megkeresésére.

„Miklós volt a legfiatalabb, a testvérek közül. Ő 14 évvel volt kisebb nálam. Szegény anyám kétségbe volt esve, amikor terhes lett vele, minden nap beült a forró vízbe, de Miki megszületett. Anyám 40 éves volt már akkor. Miki 1921-ben született, és talán a testvérek közül, ő futotta be a legnagyobb karriert. Folytatva két idősebb báty (Jankó és Zoli) példáját, ő is kiment Párizsba.

Miklós Franciaország első állatorvosa lett. Egyébként is nagyon erős egyéniség és önmutogató típus. Hírnevet szerzett magának világszerte. A francia tévében is rendszeresen, hosszú évekig volt műsora, és a rádióban is, még most is időnként.

Mikor még Jaques Chirac Párizs polgármestere volt, akkor elég jó kapcsolatba kerültek, mert Chirac segítségével nyitotta meg Miki Franciaország első vakvezető kutya-iskoláját.

Egy igazi nagy vagány volt, azon kívül, amikor már egy kicsit lenyugodott, és az állatorvosi praxisát folytatta, egy csomó filmsztárnak a kutyáját gyógyította. Például, Brigitte Bardot házi kedvenceit. Bardot húga a barátnője is volt egy darabig; szóval ilyen történetek vannak róla.

Írt több könyvet, vannak róla képek pl. a Brigitte Bardot- val is. Ezen kívül pedig a francia elittel is nagyon jóban volt. Olyan társasággal járt össze, meg nagyvilági életet élt, úgyhogy ő teljesen kilógott a családból.

A II. világháború alatt az állatorvosi egyetemről, a háztetőkről menekült a Gestapo elől Spanyolországba. Részt vett az ellenállásban és a Gestapo kereste, az utolsó pillanatban menekült el.

A háború után az ENSZ-nek dolgozott néhány évig a menekültekkel foglalkozott. Állatorvosként a világ hírességeivel volt kapcsolata, az afrikai Safari parkokba járt és oroszlánoknak húzott fogat meg vadállatokat kezelt, operált. Később Frejusben, a Földközi tenger partján volt szabadon tartott állat-életmóddal működő állatkertje.”

Forrás: akibic.hu

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *