Keresés

Helyi hírek Közélet Kultúra

A budapesti Kodály Spicy Jazz zenekar Máramarosszigeten

Amint arról már beszámoltunk, március 24-én egy különleges jazz koncert lesz a máramarosszigeti zeneiskolában. A közelgő előadásról és a Kodály Spicy Jazz zenekarról Ion Mariș, a társszervező Rotary Klub részéről kérdezte a zenekar alapítóját és trombitását, Görögh Dánielt.

Ion Mariș (IM): Mikor alakult és kik alkotják a zenekart?

Kodály Spicy Jazz (KSJ): A zenekar tagjai Cséry Zoltán – billentyűs hangszerek, Görögh Dániel – trombita, Szentgallay György – basszusgitár, Köles Márk – dob. A zenekar 2016. novemberében alakult, az első koncert 2017. február 23-án volt.

IM: A Spicy teljesen nyilvánvaló a jazzben. Hogy kerül Kodály neve az együttesbe?

KSJ: Kodály halálának 50. évfordulójára hozta létre a zenekart a Music Fashion kiadó azzal a céllal, hogy újra megszerettessük a népdalokat a fiatalokkal, és mivel Kodály által gyűjtött népdalokat dolgoztunk fel így adta magát a névválasztás. J

IM: Milyen stílusú jazzt játszik a KSJ, milyen repertoárra számíthatunk?

KSJ: A zenekar nem a hagyományos értelembe vett jazzt játsza. Mivel mind a négyen elég sokféle stílusú zenekarban játszunk, ezért repertoárunk kialakítása is elég sokszínű. Játszunk funk, R&B, latin, de még metállal fűszerezett jazzt is. Talán a fúziós jazz jellemzi a legjobban a zenekart.

IM: Hogyan fogadták eddig a KSJ zenéjét, sikerült kialakítaniuk egy saját közönséget?

KSJ: A bemutatkozó koncertünkön telt ház fogadott minket a Muzikumban és szerencsére mindenhol nagy érdeklődés fogadja a zenekart. Ezalatt az egy év alatt már sikerült néhány „rajongóra” is szert tennünk, akik ahova csak tudják, követik a zenekart.

IM: Hol szerepelt eddig (vagy ebben az évben) a zenekar?

KSJ: A zenekar elég termékeny évet tudhat maga mögött. A februári bemutatkozó koncertünk óta nagyon sok felkérést kaptunk. Magyarországon több városba és fesztiválra is meghívást kaptunk (Fonó, Campus, KaposFest, Múzeumok Éjszakája, Siófok, Gyula, Győr) és külföldről is nagy volt az érdeklődés. Jártunk Linzben, Stuttgartban, Rómában, de ott voltunk Strasbourgban a V4 soros elnökségének ünnepségén és szeptemberben velünk ünnepelték a Kodály évet Rabatban a Rabati Magyar Nagykövetségen.

IM: Mennyire kedvelik és értékelik a jazzt Magyarországon?

KSJ: A jazz, mint minden országban Magyarországon is rétegzene. Bár egyre nagyobb az igény rá és egyre több ember jár koncertekre a jazz még mindig az értelmiségiek kikapcsolódása.

IM: Volt eddig már valamiféle együttműködésük romániai zenekarokkal?

KSJ: Még nem volt szerencsénk efféle együtműködésre senkivel, de nyitottak vagyunk.

IM: Mennyire „specifikus” a jazz a közép és kelet európai zenében?

KSJ: A mi térségünk hihetetlenül dinamikusan fejlődik zeneileg, aminek egyik legékesebb példája a jazz. A műfaj szinte minden ága él és virul, úgy a populárisabb stílusok, mint az avant-garde. Természetesen létezik egy speciálisan közép-kelet-európai íz is, amit kiválóan lehet adoptálni ebbe az alapvetően amerikai zenébe. A jazz lényegi eleme mindig is a szintetizálás volt, ezért aztán magyar népzenétől kezdve funkon keresztül a napi popzenéig mindenféle hatást keverhetünk hozzá. Magyarországon léteznek is olyan mozgalmak, amik a magyar népzene hangszereit, hangzását, dallamvilágát párosítják a jazz improvizatív felfogásával.

IM: Vajon…..a zene megmentheti a világot?

KSJ: Azt gondolom, hogy ha valami megmentheti a világot, akkor az a zene. J

IM: Köszönöm az interjút és nagy érdeklődéssel várjuk Önöket Máramarosszigetre.

KSJ: Mi is nagyon köszönjük és sok szeretettel várunk mindenkit a koncertünkön.

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *