Keresés

Helyi hírek Közélet Kultúra

Az 1956-os forradalom erdélyi eseményeiről szerveztek kiállítást a máramarosszigeti börtönmúzeumban

Az 1956-os magyar forradalom erdélyi eseményeiről és személyiségeiről szerveztek kiállítást a máramarosszigeti börtönmúzeumban, november 4.-én az ’56-os magyar forradalom vérbe fojtásának emléknapján.

A kiállítás megnyitója. Ballról jobbra Szabó Zsolt egyetemi hallgató, Dr. Dobes Andrea muzeológus, Dr. Hunyadi Attila egyetemi adjunktus, Dr. Schwartz Róbert az EMNT kolozs megyei szervezetének elnöke, Dr. Lönhárt Tamás egyetemi adjunktus, Fürtös Róbert muzeológus. Máramarossziet 2017 nov.4

Az esemény szervezői a máramarosszigeti börtönmúzeum, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a „Babeș-Bolyai” Tudományegyetem Magyar Történeti Intézete, valamint a Búza László Egyesület voltak. Megszervezésének céljáról megnyitó beszédében Dr. Dobes Andrea történész, a máramarosszigeti Memorial börtönmúzeum muzeológusa elmondta, hogy a kiállítás megnyitásával, erősíteni akarják „az emlékmúzeum egy fontos küldetését: mégpedig azt, hogy a fiatalok tudatosítsák magukban a kommunizmus borzalmait, hogy megismerjék az ártatlanul meghurcolt áldozatok sorsát, hogy ezáltal felismerhessék, elkerüljék és hatékonyan lépjenek föl a hasonló csapdahelyzetekkel szemben, hogy ilyen gyilkos kegyetlenségek soha többé ne fordulhassanak elő.”

A kiállítás bemutatja azt az eseménysorozatot is, amely a forradalom kitöréséhez vezetett, az októberi-novemberi feszült napokat, amikor Nagy Imre kormányát a lakosság is támogatta abban, hogy a többpártrendszert visszaállítsa és kilépjen a Varsói Szerződésből, illetve a szovjet tankok kegyetlen közbelépését, amellyel a kommunizmus elleni mozgalmat leverték.

Összeállításához egyedi levéltári dokumentumokat, fényképeket, interjúkat és személyes vallomásokat használtak fel, melyek az erdélyi magyar közösségnek az ’56-os anyaországi forradalom eseményeivel kapcsolatos reakcióját tükrözik. 

A kiállított anyag feldolgozásában a „Babeș-Bolyai” Tudományegyetem Magyar Történeti Intézet kutatócsoportja jeleskedett. Dr. Schwartz Róbert az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kolozs megyei elnöke elmondta, a kutatás egy projekt keretén belül valósult meg, melynek anyagi támogatását az EMNT biztosította.

A Magyar Történeti Intézet részéről jelen volt Dr. Lönhárt Tamás adjunktus, a Búza László Egyesület elnöke, Dr. Hunyadi Attila adjunktus a Búza László Egyesület alelnöke és Szabó Zsolt máramarosszigeti születésű egyetemi hallgató.

Dr. Lönhárt Tamás egy részletes előadás keretén belül vázolta az 1956-os magyar forradalom történetét és annak erdélyi vonatkozásait, majd azt követően Szabó Zsolt a Máramarosszigeten református papként tevékenykedő, de az 1956-os események miatt elítélt Balaskó Vilmos esetét mutatta be.

A kiállítás megtekinthető a Memorial börtönmúzeumban november 26-ig.    

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *