Keresés

Egyház Helyi hírek Közélet

Máramarosszigeten is ünneplik a reformáció 500. évfordulóját

Október 29. – én vette kezdetét az az ünnepi programsor Máramarosszigeten, mely a helybélieket is emlékezteti a reformáció 500. évfordulójára.

Színes programot kínált eddig is a máramarosszigeti református egyházközség gyülekezete mindazok számára, akik valamilyen módon emlékezni akartak és akarnak a reformáció 500. évfordulójára. Az érdeklődők istentiszteleti, ifjúsági, történelmi, művészi előadások közül válogathattak, valamint egy bibliakiállításon is részt vehetnek. A programsor előadói között jelen volt Marosán Csaba színművész is, aki Luther asztalánál című előadását mutatta be a közönségnek. Ákosi Zsolt történész a reformáció kezdetéről és kibontakozásáról tartott előadást, Gellén Sándor Károly pedig a vidék reformációjának történetét vázolta.

Lovász István máramarosszigeti református lelkipásztor az ünnep jelentőségéről beszélt a Máramarosi Hírmondónak: „Keresztyén ünnepeink lényege az Istennel és az egymással való találkozás, ez a reformáció ünnepére is érvényes.  Az, hogy idén a reformáció 500. évét ünnepelhetjük elsősorban Isten kegyelmének tulajdonítható. Isten ébresztette fel úgy a reformátorok szívében mint a befogadókéban az Ige utáni vágyat és Isten Lelke indít és kötelez minket ma is szüntelen megújulásra, reformációra. Naponta igazodnunk kell Isten kijelentéséhez Krisztus követése által. Isten úgy hív a megszentelt életre, hogy közben küld a másik emberhez is. Ünnepségsorozatunk, mely próbál megszólítani minden korosztályt, erre az Isten iránti hálára és követésre akar buzdítani és természetesen megerősíteni keresztyén református identitásunkban.”

Az ünnepi programsor november ötödikén ér véget úrvacsoraosztásos istentisztelettel, ahol Nt. Takaró Tamás Budapest-Pesterzsébet református lelkipásztora hirdet majd igét.   

A reformáció emlékévében szerte a világon és Magyarországon is arra emlékeznek, hogy Luther Márton Ágoston-rendi német szerzetes, teológus ötszáz évvel ezelőtt, 1517. október 31-én függesztette ki – a hagyomány szerint – a wittenbergi vártemplom kapujára az egyházi megújulást követelő 95 tézisét. Ettől a naptól számítjuk a reformáció kezdetét.

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *