Keresés

Egyház Helyi hírek Közélet

Szerződést hosszabbított a Máramarosszigeti Református Egyházközség a nagybocskói Ukrán Ortodox Egyházközséggel

Az nagybocskói református templomra vonatkozó bérleti szerződés meghosszabbításáról döntött a Máramarosszigeti Református Egyházközség – adja hírül közösségi oldalán Lovász István máramarosszigeti református lelkipásztor. Az egykori református templomot ma az Ukrán Ortodox Egyház használja. A szerződést 2030-ig hosszabbították meg. 

A településre beérve jobboldalt egy dombon áll az a templom, mely 1945-ig a máramarosi református szórványmissziói szolgálat központja volt. A templom 1890-ben épült, a nyugati homlokzati torony magassága 24 m. A trianoni határok visszaállítása során a romos állapotba jutott templom gyakorlatilag hívek nélkül maradt. A Máramarosszigeti Református Egyházközség – mely a mai napig is tulajdonosa az épületnek – Nagy Zoltán református lelkipásztor és Csiszár István főgondnok szolgálati idejében 1966-ban egyezséget kötött a nagybocskói Ukrán Ortodox Egyházközséggel, melyet az illetékes felsőbb egyházi hatóságok is véleményeztek illetve jóváhagytak. 1967. március 2-án kelt bérleti szerződés alapján, karbantartás fejében a nagybocskói Ukrán Ortodox Egyház hívei használják. A szerződés kimondja, hogy az eredeti jelleget meg kell őrizni, nem lehet nagyobb szerkezeti változásokat végrehajtani.

Másfél hónappal ezelőtt a máramarosszigeti egyházközség presbitériumából többen is meglátogatták a templomot, felmérték annak állapotát és megállapítást nyert, hogy rendben van tartva. Az ukrán ortodox lelkipásztorral való beszélgetés során felmerült egy emléktábla készítésének is az ötlete, mely tábla több nyelven örökítené meg a nagybocskói református templom történetét.

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *