Keresés

Közélet Kultúra

Új Hollósy Simonról szóló könyvet mutattak be a festő szülővárosában

A Simonchicz Incze Kulturális Egyesület (SIKE) kiadásában új Hollósy Simonról szóló kötetet mutattak be a festő szülővárosában, Máramarosszigeten. A könyvbemutató a IV. Máramarosszigeti Szent István Napok keretében zajlott. 

A Sas Péter budapesti művelődéstörténész által szerkesztett kötet, a festőről szóló és eddig már megjelent jelentősebb cikkeket, tanulmányokat gyűjt egybe, valamint egy 1886-ban Hollósy Simon által írt és Hermann Ottónak címzett levél is, amit eddig nem jelentettek meg teljes terjedelmében. A szerkesztő a most megjelent könyvbe iktatta Hollósy műveinek jegyzékét és életrajzi adatait is.

A kötettel kapcsolatban Sas Péter így nyilatkozott: „A születésének 160.és halálának 100. évfordulója előtti tisztelgésül megjelent kötet életpályáját és életművét van hivatva bemutatni. Legyen mindenki számára ismert, ki volt Hollósy Simon, mit jelent életműve a magyar és az egyetemes képzőművészetben. Legyen ez a kötet hozzájárulás ahhoz, hogy véglegesen hazataláljon a mai máramarosi és minden magyar ember lelkében is.”   

A könyv megjelenését a magyar kormány, a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *