Keresés

Egyház Helyi hírek

Restaurálták a máramarosszigeti örmény oltárképet

Régi helyére került a máramarosszigeti római katolikus templomban a Szatmári Római Katolikus Püspökség restaurátor műhelyében restaurált oltárfestmény. Az örmény oltárképként ismert műalkotás, az örmények keresztény hitre térítőjét, Világosító Szt. Gergelyt ábrázolja, miként megkereszteli III. Trdat örmény királyt.

Puskás Éva restaurátor elmondása szerint a kép szerzője ismeretlen, de nem kizárt, hogy a bécsi barokk nagymestere, Frantz Anton Maulbertsch (1724 – 1796) alkotása. Keltezését a 18. század második felére tehető, ekkor ugyanis jelentős számú örmény család telepedett le Szigetre.

Az 1778-ban Esterházy Károly egri püspök által tett kánoni látogatáskor készült jegyzőkönyv a Kalazanci Szt. József mellékoltár mellett említést tesz Világosító Szt. Gergely oltáráról is.

Az örmény oltárkép az elmúlt időkben át lett alakítva. „Az eredetileg barokk stílusban kiképzett oltárkép, feltehetően a mellékoltárok egyesítésekor, félköríves kinézetet kapván, át lett szabva és ekkor meg lett nagyobbítva. Ez alkalommal a kép vászon széleit megcsonkították, majd a kép méretének megnagyobbítását körkörösen 6-10 cm széles fa deszkákkal alakították ki” – állítja Puskás Éva.

Az oltárképen 16 medalion található, az alsó részén örmény és latin nyelvű felirattal, mely egyben a kép témája és egyben a címe is lehet. (Örmény szöveg: Szent Gergelynek az örmények megvilágosítójának megkínzatása, Latin szöveg: Szent Gergely első örmény pátriárka mártíromsága és csodái).

Az oltárkép ikonográfiai előképének Franz Karl Heissig augsburgi mester 1770 körül készült rézmetszetét tartják.

A restaurált oltárkép ünnepélyes keretek között történő megáldása az idei Máramarosszigeti Szent István Napok keretén belül fog történni.

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *