Keresés

Egyház Helyi hírek Közélet

Templomuk védőszentjére emlékeztek a szigetkamaraiak

Kedden, május 16-án Nepomuki Szent Jánosra emlékeztek Szigetkamarán. Az ünnepi szentmise főcelebránsa és egyben szónoka is, T. Leabu Marius, a szatmári Székesegyház Plébánia káplánja volt.

Az ünnepi szentmisére az egyházmegye több részéről is érkeztek papok.

Amint prédikációjában fogalmazott a szónok  “amikor egy szentről beszélünk, fontos látni, hogy hogyan lett ő szentté és mit tudunk tanulni tőle. Nepomuki Szent János egy normális családban született, pap lett, aztán vértanú. Nem olvasunk rendkívüli dolgokról az ő életrajzában, csak, hogy egy buzgó és jámbor pap volt. Ezt a buzgóságot kell nekünk is eltanulni tőle. Mi sem születtünk királyi családban, nekünk is megvannak mindennapi életünk nehézségei, munkánk és problémáink. Nepomuki Szent János példáját követve a mi életünk is csodálatos lehet.

Életünkből nem hiányozhat a szenvedély, mert csak így válhatunk szentté. Sokan megelégszenek a középszerűséggel. Igaz, nagyon kényelmes, de veszélyes is langyosnak lenni. Ahogyan a Jelenések könyve is figyelmeztet: De mivel langyos vagy, se hideg, se meleg, kivetlek a számból.

Nem számít, hogy mivel foglalkozunk, fontos, hogy lelkesedéssel és Isten akarata szerint tegyük azt. Ő tudta, hogy Isten törvénye a legfontosabb. Hiába kérte a király, hogy áruljon el egy gyónási titkot, hűséges maradt Istenhez. A világi törvények elég gyakran változnak, de az Isten törvénye ugyanaz, a világ teremtése óta.” 

Nepomuki Szent Jánost a bányászok és tutajosok védőszentjeként is tisztelik. A XVIII. században Kamarán a tutajosok építettek maguknak először fából egy kápolnát, melynek védőszentjéül Nepomuki Szent Jánost választották. 

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *