Keresés

Egyház Helyi hírek Közélet

Szent Anna búcsút ünnepeltek Felsővisón

Népes zarándokcsoport körében ünnepelték Felsővisón, július 26-án a Szent Anna búcsút. A Nagykárolyból érkező Ft. Ilyés Csaba általa celebrált misére az egyházmegye több településéről is érkeztek zarándok hívők: Borsabánya, Rónaszék, Nagybocskó, Aknasugatag, Máramarossziget és Negresti. Az ünnepi szentmisén a papság körében a felsővisói híveket jelenlétükkel megtisztelte három görögkatolikus pap, valamint a felsővisói román ortodox esperes is.  

Ft. Ilyés Csaba prédikációjában kihangsúlyozta, hogy életünk folyamán folyamatosan keresnünk és ápolnunk kell a kapcsolatot Istennel. Isten ugyan akkor is az ember mellett áll, amikor az nem keresni a Vele való kapcsolatot, azonban sokkal gyümölcsözőbb az a kapcsolat, amit ápolnak.

Ft. Kinczel István felsővisói plébános külön kiemelte, hogy mennyire értékelhető dolog az, hogy egy olyan sokszínű és multikulturális közösség is mint a felsővisói, lehetőséget tud kínálni mindenkinek arra, hogy az ökumené szellemében mindenki együtt imádkozhasson nemzeti és vallási hovatartozásától függetlenül. A szentmisén három nyelven imádkoztak a hívek. Német, magyar és román. Felsővisó hagyományosan is multikulturális település volt az idők folyamán. A 18. század folyamán fakitermelésre és bányamunkára is betelepülő német ajkú emberek, magukkal hozták Szent Anna Tiszteletét. Ennek tudható be az, hogy Máramarosban a bányatelepüléseken Szent Anna tisztelete mindig is élő volt. Ezért az ünnep alkalmával máshol is megemlékeznek Szent Annáról, így Aknasugatagon is.

A szentmise végén a felsővisói hívek, szeretetvendégségben részesítették a zarándokokat.    

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *