Keresés

Vélemény

TORONYÓRA LÁNCOSTUL

Lázban él az ország, itt van újra a nagy gátugró nemzeti bajnokság, a helyhatósági választások előtti kampány. Románia egyből az ígéretek földjévé válik És az is marad, mert román Mózesek még akadnak, akik elvezetik az ígéret földjének határáig a népet, de Áron már nem nagyon, aki be is vinné őket. Vagyis mindig van egy Áron, aki minden áron hatalomra akar jutni, de ha már túl van a nagy vásáron, meg is feledkezik az ígéreteiről.

         Nekem már megadatott, hogy részt vegyek az ilyen áronok ígéretolimpiáján. Eddig nem volt olyan választási kampány hogy ne ígérték volna meg, hogy kivívják a régi Máramaros megye visszaállítását, azaz, hogy Sziget újból megyeszékhely lesz. De ígérték már, hogy alagút lesz a Gutin alatt, Szigetet vasútvonal fogja összekötni Szatmárral, nemzetközi vonat fog járni Kassa és Varsó felé, megépítik a terelő utat a szatmári út és nagybányai út között, a Szalavánon helyre hozzák a szerpentint, de Sugó felé is utat építenek, mert a Szalaván tetejére visszaépítik a hajdani vendéglőt, uszodát fognak építeni a Felszegi lakótelepen, de ha nem akkor az Iza-parton, de ha nem is uszodát, akkor új strandot, új közigazgatási palotát, szállodát az új központba, restaurálják a régi központ épületeit, elbontják a belső udvarokba helyezett vállalati bódékat, új buszok fognak közlekedni a városban, megszűnik a bürokrácia a hivatalokban, csökkentik a helyi adókat, gyógyfürdőt csinálnak Szarvasszón és ásványvizet is fognak palackozni, Feketemezőn ökoszálloda-láncot alakítanak ki.

És nem vicc, igenis megígérték, hogy a város vezetősége hozzájárul anyagilag az óra helyrehozatalához a református templom tornyában .

         Sajnos igazándiból nem tudom, mostanság milyen ígéretek hangzanak el, de egyben biztos vagyok, hogy ezek közül az elkövetkezendő négy év alatt – ha csak nem véletlenül – de egyik sem fog megvalósulni. Ezért váltak szkeptikusokká, érdektelenekké a választók. (A magyar választóknak még van egy érvük, miért nem érdekli őket a választás: sokan nem tudják elfogadni a három magyar szervezet közötti versengést). Ezeknek ellenére csak azt tudom ajánlani, minden magyar menjen el szavazni. Nyerni persze igazából nem tudunk, de veszíteni nagyon igen. Mert elmegy helyettünk szavazni az, aki a nem akarja a javunkat, és olyan embert ültet a nyakunkba, aki rosszat tud csinálni. Nekünk az is nyereség, ha olyanok kerülnek vezetői székbe, akik legalább nem fognak ártani.

         A rendszerváltás – most már senki sem meri forradalomnak nevezni az 1989-es decemberi eseményeket – után az első helyhatósági választás eredményeképpen a 23 tagú tanácsba 7 magyar ember került, lett magyar alpolgármester is. Ezért sikerült, ha rém nehezen is, visszaállítani a magyar iskolát, és sokan nem tudják, hogy mennyi energiába került megakadályozni  több műemléképület bontását.

         Mikor már csak 4 tanácsos maradt a város vezetőségében, már simán meg tudták szavazni a Bethlen-ház bontását, akkor kapta a kórház melletti új negyed  Onisifor Ghibu magyargyűlölő püspök nevét, a Szöllőssy helyett, aki  területet adományozott a kórházépítésre és szerényebb jövedelműeknek házépítésre.

         A távolmaradás a legveszélyesebb egy kisebbség számára, mert ha jogokat nem is tud igazán kivívni, de legalább meg tudja tartani – esetleg – azt amije még van.

Ha nem is kapunk toronyórát láncostul, de legalább megőrizhetjük a tornyot, amelyen míg csillag vagy egyszerű kereszt van, bizonyítja hogy ezeket magyarok építették, hogy még vannak magyarok Szigeten és nélkülük még Sighetu Marmatiei sem létezik.

Román János

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Következő