Keresés

Egyház

Böjti tanácsok 2. rész

24. Vizsgáld meg a lelkiismeretedet! Vizsgáld meg magad, kérj Istentől erőt, hogy hajlandó légy föladni olyan szokásodat, ami nem egyeztethető össze a Tízparancsolattal! (lásd: 2Móz 20,1‒17)

25. Pletyka-böjt. Szívesen feketítjük be a másikat, hogy mi különbnek látszódjunk. Ma gyakorold magad abban, hogy nem figyelsz oda pletykákra, és nem adsz tovább ilyen szintű híreket!

26. Készség kérése. Gyakran tudjuk, hogy mit kellene tenni, de nem tesszük. Kérd Istent, hogy tegyen késszé a cselekvésre, és segítsen jól tenni azt, amit elhatároztál.

27. Légy békességteremtő! Boldogok a békességteremtők… Imádkozz békéért! Világunk tele van fájdalommal. Kérd Istent, adjon békét egyének, népek és a világ számára.

28. Ápold az érdek nélküli, emberi kapcsolataidat! Írj e-mailt, levelet vagy hívj fel valakit, aki magányos! Gyermekeidet is beleértve.

29. Légy rejtett samaritánus! Tégy jót anélkül, hogy elmondanád, hogy te voltál! Isten látta, s megfizet nyilván.

30. Őszinteség! Vizsgáld magad a nap folyamán, mennyire őszinték a szavaid, a mimikád, a viselkedésed! Leplezd le önmagad előtt hazugságaidat, és törekedj őszinteségre!

31. Töröld le a könnyet Jézus arcáról! Jézus azt mondta: „ha e kicsinyek közül eggyel cselekedtétek, velem cselekedtétek.” Szenvedő kicsiny gyermek arcáról töröld le a könnyet, enyhíts a baján!

32. Kritika-böjt. Ma a kritizálás kísértésében tanulj megállni! Bíráskodás helyett légy kedves vagy egyszerűen maradj csendben! Korholás helyett dicsérd gyermekeidet/munkatársaidat, ismerd el bennük a jót! A kritika tárgyát tárd fel az Igaz Bíró előtt anélkül, hogy bármit kérnél! Csak mondd el Istennek, mint egy kiszolgáltatott ember, aki az Igaz Bíró ítéletére hagyatkozik!

33. Önbecsmérlés böjtje. Gyakran önmagunknak vagyunk legnagyobb ellenségei. Olyan szigorúan bíráljuk magunkat, hogy attól nem tudunk boldogok lenni. Ma tudatosítsd magadban, hogy Isten szeretett gyermeke vagy!

34. Figyeljünk belső ösztönzésünkre: mire ösztönöz Isten igéje, hogyan akarja aktualizálni magát bennünk!

35. Imádkozz népünkért, és tedd meg érte, amit tehetsz!

36. Hangolódj Jézus passiójára. Olvasd el a Bibliából! (Mk 14‒15.) Emelj ki belőle egyetlen mozzanatot, gondolkodj és imádkozz ezzel kapcsolatban!

37. Hétfő: kérés-böjt. Magasztald Istent! Nem valamiért, hanem azért, mert Ő az ÚR!

38. Kedd: Tisztítsd meg a beszéded!

39. Szerda: Vizsgáld meg a baráti körödet! Mennyiben segítenek vagy akadályoznak Jézus követésében?

40. Nagycsütörtök: Imádkozz azokért, akik elárultak, hűtlenek lettek hozzád! Imádkozz ellenségeidért!

41. Nagypéntek: Köszönd meg, hogy Jézus érted is meghalt a kereszten, hogy ne a kárhozat fia légy, hanem örök életed legyen. Merj új szívvel, új értékrenddel élni!

42. Nagyszombat: Rendezd el azt, amit akkor tennél, ha ma hazahívna Urad!

43. Húsvétvasárnap: az élet győzelme a halál felett. Győzz a halálerők, a gonosz felett a Feltámadott Úr erejével, mert hatalmat kaptál rá! „Nem erővel és nem hatalommal, hanem az Ő Lelkével” (Zak 4,6).

44. Ne hagyd abba! Gondolj vissza az elmúlt hetekre, válassz ki egyet, vagy fogalmazz meg újat, amiben gyakorolni szeretnéd magad! Határozd el, hogy ezekre a jövőben is figyelsz! Közzétette a Magyar Református Egyházak Tanácskozó Zsinata, használja a brüsszeli magyar református közösség és még sok gyülekezet a Kárpát-medencében.

Lovász István

Megosztás
Következő cikk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Következő