Keresés

Egyház

Böjti tanácsok 1. rész

1. Vasárnap, böjtfő: családunkkal együtt menjünk istentiszteletre, ha valaki egyedül van, rokonával vagy barátjával!

2. Tartózkodjunk a televíziótól, amivel visszavonulót fújunk lelki szféráinkba, jelezvén, hogy az ünnep megkezdődött!

3. Vegyük fel valakinek a keresztjét miképpen Cirénei Simon vitte Jézus keresztjét. Lehet az egy szomszéd, barát, családtag, munkatárs vagy bárki, aki valamilyen nehézséggel küzd. Tegyük a „vállunkat” a terhe alá!

4. Mondjunk le valamilyen kedvenc ételünkről/élvezeti cikkünkről! Figyeljünk arra, hogy éhségünk mélyebb legyen: nemcsak az étel után, hanem Isten után vágyakozzunk! 

5. Vegyük észre a természet szépségeit és csodáit! Isten csodálatos világot adott, örüljünk és adjunk hálát érte! 

6. Imádkozzunk azokért, akikkel a nap során találkozunk!

7. Takarítsuk el a szemetet! Az otthonunkban, a munkahelyünkön felhalmozódó rendetlenség a szívünkben uralkodó rendetlenséget is tükrözheti. Tégy rendbe egy fiókot, elhanyagolt mellékhelyiséget és gondolj arra, Isten hogyan akar rendet tenni benned!

8. Kezdd el olvasni Márk evangéliumát saját időbeosztásodnak megfelelően, de érj végére húsvétig! A Bibliából ma olvasott személy egy jó jellemvonása álljon példaként előttünk, és igyekezzünk azt megvalósítani!

9. Félelem-böjt. Valahányszor félelem támad bennünk, érzésünket formáljuk hálaadó, magasztaló imádsággá, amiben kifejezzük, hogy Istenbe vetett bizalmunk nagyobb, mint a félelmünk. Figyeljük, mennyivel könnyebb a napunk, ha a hit és nem a félelem diktál!

10. Bocsássunk meg! A Miatyánkban azt kérjük, úgy bocsásson meg nekünk, ahogy mi egymásnak.

11. Rádió-böjt vagy számítógép-böjt. Ma ne kapcsold be! Olyan sok hanggal és zajjal töltjük meg az életünket, hogy ama halk és szelíd hangot nem tudjuk meghallani.

12. Emlékezz egy áldott elődödre! Azért lehettünk hívővé, mert valaki beszélt Róla nekünk. Lehet az egy idősebb családtag, rokon, barát, aki már lehet, hogy nem is él. Idézd emlékezetedbe azt, amit tőle tanultál.

13. Erőszak-böjt. Ne hangoskodj, ne légy erőszakos, de légy türelmes!

14. Ma a gyülekezetedért és lelkipásztorodért imádkozz, akire Isten az igehirdetés szolgálatát bízta! Emlékezz: a papjával perlő népen nem lehet áldás!

15. Vegyünk részt az istentiszteleten! Énekeljük az énekeket, figyeljünk az imádságokra, bibliai felolvasásokra, igehirdetésre. Ha lehet, istentisztelet után beszéljünk róla!

16. Figyelj arra, amit a másik mond! Egyik legjobb eszköz, hogy kifejezzük megbecsülésünket a másik ember iránt, ha odafigyelünk rá.

17. Hallgassunk! Ma a csendet ízlelgessük, és figyeljük, Isten talán valami nagy hiányérzetünkre választ akar adni.

18. „Cicoma”-böjt. Ma ne használj szépítőszert! Csak tartsd tisztán magad!

19. Adakozz! Mondj le édességről, cigarettáról vagy valami olyasmiről, amit szeretsz! Az árát add valakinek, aki rászorul!

20. Szakíts időt a játékra! Az öröm Isten országának jellemző vonása. Szakíts időt arra, hogy gyermekeiddel játssz, társasjátékozz, énekelj vagy mesélj nekik! Ha felnőttek között élsz, tréfálj! Próbáld ki, milyen az egészséges humor! Üsd el a feszültséget, ne mélyítsd!

21. Olvass egy keresztyén írást/könyvet! Hitünk épülésére szolgálhat a Biblia mellett más hitmélyítő, egyházi irodalom is. Vigyázz, mert nem minden „vallásos szöveg” épít, csak az, ami Isten kijelentésén, a Szentíráson alapszik, azzal összhangban van!

22. Keresd a jót! Figyelj arra, milyen jót kaptál Istentől: család, barátok, munkatársak stb. Ha lehet, mondj el legalább egy dolgot valakinek a nap folyamán, amiben Isten szeretetét ismerted föl!

23. Édesség-böjt. Ne egyél édességet, de figyelj oda azokra az ízekre, amelyeket Isten azon kívül adott!

Lovász István

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Következő