Keresés

Közélet

Bemutatkozik a Rákóczi Szövetség Máramarosszigeti Szervezete 2 rész

2000 óta minden év júliusában kerül megrendezésre Sátoraljaújhelyen, a Magyar Kálvária lábánál a Rákóczi Szövetség középiskolás tábora, 250-300 a Kárpát-medence valamennyi területét képviselő diákkal. A helyszín adta a tábor elnevezését is: Magyar Diákok és Tanárok Találkozója a Magyar Kálvárián. Az egyhetes rendezvényen szövetség középiskolai szervezeteinek diákjai és tanárai vesznek részt. A tábor kiemelt eseménye a zarándoklat a 100. országzászlóhoz a Magyar Kálvária hegyére. A program részét képezik: felvidéki kirándulás (Borsi, Nagyszelmenc, Kassa), sportvetélkedők, szavalóverseny, színház, koncertek, táncház, tábortűz és előadások. Ősszel, szeptember végén, az országunk olyan részét látogattuk meg, ahol még sosem jártunk: a Partium déli része és a Bánság. A IV. Partiumi kirándulás tette széppé és emlékezetessé az új iskolai év kezdését is. 

A Rákóczi Szövetség 2012 őszén hirdette meg első alkalommal középiskolai ifjúsági szervezetei számára „Partiumi kirándulás” elnevezésű programját. A program célja a partiumi városok, várak magyar vonatkozású kulturális és történelmi emlékhelyeinek felkeresése és megismerése. A Rákóczi Szövetség fontosnak tartja mindemellett, hogy a Kárpát- medencei ifjúsági szervezeteinek diákjai megismerjék egymást és egy jó hangulatú hétvégét töltsenek el közösen. A programokra azok a középiskolák kapnak meghívást, ahol működik a Rákóczi Szövetség ifjúsági szervezete. Az utazáson negyvenöt magyarországi és negyvenöt délvidéki középiskolás vehet részt. 

Október 2. és 4. között két kiváló diák kíséretében részt vettünk és sokat tanultunk Budapesten is az őszi Középiskolás Vezetőképzőn. Október hónap és az év csúcspontját is a Gloria Victis ünnepségsorozat jelentette, újra Budapesten, 21. és 23. között. A szép, kellemes idő még ünnepélyesebbé tette a hangulatot, mélységessé tette a megemlékezést és az áhítatot, erősítve egyaránt tanárokban és diákokban a magyarság, de legfőbbképpen az együvé tartozás érzését.

Pesek Szilárd
Rákóczi Szövetség Máramarosszigeti
Szervezete

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Következő