Keresés

Közélet

Bemutatkozik a Rákóczi Szövetség Máramarosszigeti Szervezete 1 rész

Néhány sorban bemutatva most lehetőség nyílik megismerni egy olyan programot, amely sok más aktivitás és számos tevékenység mellett, a máramarosszigeti Leőwey Klára Elméleti Líceumban folyik. 

Szervezetünk 2014 októberében alakult. 2014 nyarán, Zánkán az Erzsébetprogram keretén belül egy osztályfőnöki továbbképzőn vettem részt, ahol megismerkedtem Csorba István tanárkollegámmal, Marosszentgyörgyön, aki a beszélgetéseink során megemlítette a Rákóczi Szövetség létezését Magyarországon, melynek helyi szervezetei vannak szerte a magyarlakta vidékeken, ez felkeltette érdeklődésemet. Jeleztem neki, hogy a máramarosszigeti Leőwey Klára Elméleti Líceum tanárjaként szívesen felvállalnám csatlakozásunkat a szervezethez. Ez sikerült október elején, amikor Csáky Csongor, a szervezet főtitkára, illetve kedves kollégái ellátogattak hozzánk, és velük együtt megtartottuk alakuló ülésünket.

A 2014-es évben, október 21. és 23. között meghívást kaptunk a Gloria Victis ünnepségre Budapestre, amelyen hat diák kíséretében vettünk részt. Nagy megtiszteltetés volt számunkra együtt ünnepelni annyi diákkal és egyetemistával e szép ünnepen. A Rákóczi Szövetség legnagyobb rendezvénye a forradalmat elindító magyar ifjúságnak állít emléket. A minden évben október 21. és 23. között Budapesten, több mint ezer határon túli és magyarországi fiatal, valamint több száz további ünneplő részvételével szervezett rendezvénysorozat az 1956-os forradalomra és szabadságharcra való közös emlékezéssel kívánja erősíteni a részt vevő Kárpát-medencei magyar fiatalok nemzeti összetartozását.

A Gloria Victis rendezvény legünnepélyesebb és legfelemelőbb pillanatai az október 22-i ünnepségsorozat részei: a műegyetemi ünnepség, a fáklyás felvonulás a Duna partján a Bem-szoborig, és a Bem téri koszorúzás. A napot az 1956-os hősök tiszteletére szóló komolyzenei hangverseny zárja. 

Szervezetünknek a 2015-ös évben, az elmúlt évre tervezett programok nagy részét sikerült megvalósítania. Már az év elején, márciusban az iskolánk könyvtárát sikerült bővítenünk, ehhez igénybe vettük a szövetség által biztosított könyvadomány igénylés lehetőségét. Az új könyvek, elsősorban a történelmet, a földrajzot, de főleg a magyar irodalmat szerető diákok körében arattak nagy sikert. Március 15-e alkalmából a hajdúböszörményi Veress Ferenc Szakközépiskola küldöttségét láttuk vendégül és ünnepeltünk együtt, helyeztük el koszorúinkat Asztalos István és Leőwey Klára szobra előtt. Májusban két ügyes diák kíséretében Szovátára utaztunk és részt vettünk az ott megszervezett XVI. Kárpát-medencei Középiskolás Vezetőképzőn. 

A június 4-i Diákutaztatási program keretén belül viszontlátogatást tettünk a hajdúböszörményi Veress Ferenc Szakközépiskolában, ahol jó volt újra találkozni a pár hónappal azelőtt megismert kedves személyekkel, és koszorút helyezni a trianoni emléktábla előtt. Kirándulásunk során Debrecenben töltöttük a délutánt, a nagy meleg miatt kedvvel és örömmel hűsöltünk az Aquaticum medencéiben. Július 6. és 12. között csodás hetet töltöttünk el Sátoraljaújhelyen, ez a hét nemcsak a diákok számára, hanem nekem is, mint kísérő tanárnak igazán csodálatos élményeket szolgáltatott. 

folyt. köv.

Pesek Szilárd
Rákóczi Szövetség MáramarosszigetiSzervezete

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *