Keresés

Egyház Helyi hírek Közélet

Műemlék épületeik restaurálásán fáradoznak az egyházak

Nemrég egy szigeti román nyelvű hírportál (sighet247.ro) hívta fel a figyelmet a megyében lévő műemlék épületek rossz állapotára, mely állapotokat nagyon sok esetben a gondatlan kezelés idéz elő.

Általánosan rossz a helyzet

Műemlék épületek rossz állapotáról beszél egy szigeti román nyelvű hírportál, mely szakemberek véleményére hivatkozva megállapítja, hogy a megye épületegyütteseinek egy közös képbe illő arculata azért nem alakulhat ki, mert szinte senki sem tartja be az urbanisztikai szabályokat. A szakemberek elmondása szerint nagyon sok esetben építkezési engedély nélkül alakítanak az épületeken, figyelmen kívül hagyva azt, hogy a műemlék épületek állagát törvény által szavatolt módon kellene megőrizni.

Máramarossziget sem kivétel

A megye műemlékekben egyik leggazdagabb településén, Máramarosszigeten sem jobb a helyzet. A központon végighaladva megfigyelhető, miként terjed a salétrom az épületeken, ami egyrészt a megoldatlan vízelvezetésnek is köszönhető, másrészt főleg különböző cégek által bérelt üzlethelyiségek rikítóbbnál rikítóbb színű bejáratai és kirakatai köszönnek vissza az emberre. „Ez az áldatlan állapot sokszor az épületek rendezetlen jogi mivolta miatt áll fenn még mindig, másrészt pedig a tulajdonosok által sokszor hangoztatott hiányzó anyagi erőforrás az éltetője, de a legrosszabb az érdektelenség és gondatlanság” – fogalmazott lapunknak Orosz Krisztofer helytörténész.

Az egyházak kézbe veszik az ügyet

A két máramarosszigeti történelmi egyház kézbe vette már műemlék épületeinek sorsát, mint ahogy azt Matuz Zsolt projektmenedzsertől is megtudtuk. Pillanatnyilag prioritást mindkét egyház esetében a templomok állagának feljavítása képez. Mind a katolikus, mind a református egyház templomainak teljes felújítását tűzte ki célul. Mivel a restaurálási folyamatok hatalmas költségekkel járnak, a hiányzó anyagi forrást európai uniós pályázatokból szeretnék biztosítani, tudtuk meg a szakembertől. Ezek a költségek két-három millió euró körül mozognak. „Mindkét templom országos érdekeltségű, A kategóriás műemlék, ezért a felújításokhoz szükséges engedélyeket is Bukarestben kell beszerezni. A református templom tervezési fázisa a megvalósíthatósági tanulmánynál tart. Ezen templom felújítását egy, a „Középkori templomok útja” nevű és több projektelemet magába foglaló pályázatba fogjuk beilleszteni” – fogalmazott Matuz.

Megosztás

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Következő